Potravinová intolerance je nesnášenlivost nebo přecitlivělost žaludku vznikající při příjmu potravy. Tato nesnášenlivost vzniká v procesu trávení, kdy se potraviny v těle rozkládají na jednotlivé části. Pokud je však trávicí trakt soustavně zatěžován nevhodnými potravinami, může postupně docházet k syndromu zvýšené propustnosti střeva. Takto se do těla dostávají látky, proti kterým se chce naše imunita bránit a vytváří protilátku typu IgG. Tyto tělem produkované protilátky začnou vytvářet s antigenem shluky – imunokomplexy, které se usazují kdekoliv v těle a mohou způsobovat zdravotní problémy.
Příznaky
Potravinová intolerance může mít různé příznaky a může ovlivnit funkci téměř každého orgánu v našem těle.
Na zjištění potravinové intolerance je možné použít metodu tzv. eliminační diety, která je ovšem zdlouhavá a z hlediska relevantních informací neefektivní. Jde o způsob, kdy si člověk zapisuje všechny potraviny, které v daný den snědl a jak se po tomto jídle cítil. Takto si sleduje změny v chování organismu a ze svého jídelníčku vyloučí potraviny, které mu určitým způsobem škodí. Tato metoda má ovšem spoustu nevýhod, jednou z nich je i nemožnost zjištění intolerance na víc potravin najednou.
Druhá možnost jak zjistit, zda je daná osoba intolerantní, je obstarání si testu potravinové intolerance. Ten dokáže v průběhu čtyřiceti minut identifikovat složky potravy, které škodí konkrétnímu lidskému organismu. Celý test funguje na báze pozitivních, resp. negativních reakcí na jednotlivé složky potravy.
Pokud konkrétní osoba zjistí, že její tělo je vůči některé potravině intolerantní, má možnost navštívit některé ze spolupracujících center, kde jí poskytnou poradenství v oblasti úpravy stravy a náhrady jednotlivých potravin tak, aby se i po vyloučení potraviny zachoval správný příjem živin a minerálů.